Gå til innhold Gå til sidemenyen Gå til høyremenyen
Hummermuseet på Grøningen

Hummermuseet på Grøningen

Hummermuseet

Hummermuseet

Hummermuseet er lokalisert i et sjøhus bygd under hummerens storhetstid på Kvitsøy, nærmere bestemt på Grøningen vest på Kvitsøy.

Hummermuseet ble åpnet av Hans Majestet Kong Harald i 2001. Etter den tid har museet blitt videreutviklet, og Ryfylkemuseet har sammen med museets venneforening og kommunen bygget opp tre flotte utstillinger. I 2013 åpnet et helt nyrehabilitert hummermuseum etter brannen i 2011. Utstillingene ble bygget opp likt som før men i en større helhet. På museet kan du nå se utstillingene: 

Båten og motoren 
Inngangen i første etasje leder deg rett inn i utstillingen om gamle båtmotorer, båter og annet utstyr som har vært brukt i fiskeflåten. Største motoren veier flere tonn.
 

Hummeren - fra teine til sølvfat 
I andre etasje ligger hovedutstillingen om hummer, og utstillingen forteller om biologien, oppdrett, og om fangst og handel med hummer. I akvariene kan du se levende hummer. Her ligger også museets kafedel. Fra denne etasjen er det også direkte overgang til klekkeriet som etterhver viser klekking og oppdrett av hummer. 
 

 Året rundt på fiske

Utstillingen i tredje etasje viser bilder og gjenstander som forteller om livet på fiske gjennom året. Her er også et fiskerhjem fra 50-tallet plassert. I gangen ser en kopi av Lauritz Haaland sine beskrivende fiskeritegninger fra verdensutstillingen i Paris år 1900.

Museet har en aktiv venneforening som bidrar til god utvikling av museet og som forteller den levende historien. Kvitsøy kommune har museumsfaglig samarbeid med Ryfylkemuseet, som holder åpent i sommersesong og hummersesong, i tillegg til enkelte aktivitetsdager ved museet. 

Åpningstider
Ryfylkemuseet holder åpent sommerstid og i hummersesongen. Venneforeningen til hummermuseet er også tilstede på klekkeriet og har god kunnskap om museet.

Sommeren 2018 holder hummermuseet åpent kl. 13:00 - 15:00
Juni: søndager f.o.m. 17. juni
Juli: lørdager, søndager og onsdag 18. juli
August: søndager t.o.m. 19. august

Pris kr. 60,- for voksne, og barn under 16 år gratis inngang.

Klekkeriet og Norwegian Lobsterfarm
I det nyåpnede museet er det tilrettelagt for hummerklekkeri i et eget bygg knyttet til hummermuseet. Våren 2014 arbeides det med å få på plass innredning og nytt klekkeri. Venneforeningen vil klekke hummer for utsetting av hummeryngel, og bidra til en økning i hummerbestanden. Klekkeriet vil tilføre hummermuseet en levende del med mye hummer i alle størrelser å se på, og ikke minst en informativ opplevelse om hvordan klekking av hummer foregår. Mer informasjon kommer når klekkeriet er på plass igjen.
 

Kvitsøy 1
Utenfor Hummermuseet ligger den gamle los-skøyta "Kvitsøy 1". Kvitsøy er fra gamle dager kjent for å ha egen los på øya, og denne skøyta ble satt inn i lostjenesten fra 1939. Lostjenesten idag blir ivaretatt av Kvitsøy Trafikksentral.

 

Kontakt

  • Kvitsøy kommune
  • Kommunehusvn. 6
  • 4180 Kvitsøy
Telefon
+47 51 73 63 00
E-post
post@kvitsoy.kommune.no
Org.nr
964 979 634

 

Viktige telefonnummer

  • Brann - 110
  • Politi - 112
  • Øyeblikkelig medisinsk nødhjelp - 113
  • Legevakt - 116117
  • Veterinærvakt
    Se info