Kart og parkering
I kartet under viser merkede turstier, dagsturhytta, gapahuker, friområder, badeplasser, nærmiljøanlegg og offentlige toaletter.
Det er ikke egne parkeringsplasser i tilkytnint til turstier og dagsturhytta. Vi oppfordrer besøkende til å sette igjen bilen på ferjekaien på Mekjarvik og utforske øya til fots eller på sykkel. Både ferja og parkering på Mekjarvik er gratis.
I brosjyren "Tur med kultur" finner du godt kart og informasjon om øya, kulturminnene, severdigheter og turstier.
Skikk og bruk for turgåere
Ta godt vare på naturen og ta hensyn til dyre- og fugleliv. Husk sporløsferdsel.
De merkede turstien på Kvitsøy går over innmarksbeite hvor kommunen har inngått avtaler med grunneierne. Her gjelder ikke allemannsretten, og det er derfor spesielt viktig at dere som ferdes der:
- Kun går på merket sti
- Alltid holder hunden i bånd
- Holder god avstand til beitedyr og går rolig forbi
Så ønsker vi alle en god tur!
Turstien Vest
Helt vest på Kvitsøy finner du turstien Vest som går gjennom beite- og kulturlandsskap mellom fyret og Håland, med avstikker opp til dagsturhytta, Røde skjegg. Turen byr på røft kystlandskap med bølger og skjær. I området finnes det også gamle bunkere fra andre verdenskrig da Tyskland okkuperte Kvitsøy. Dersom du velger den ytre løypa, er det mulig å se nærmere på et av de gamle krigsminnene.
Turen går over beitemarker med mange gjerdeklyvere og i småkupert terreng, og det er viktig å holde seg til merket sti. Nord for Håland er er det merket to traseer, en indre og en ytre løype.
Den merkede turstien går i innmark hvor det går beitedyr hele året. All ferdsel skal skje langs merket sti og hunder skal alltid holdes i bånd.
Det anbefales ikke å gå turen når det er kraftig vind og høye bølger!
Turlengde merket sti:
- Fra fyret til Håland via indre løype - 2,1 km
- Fra fyret til Håland via ytre løype - 2,3 km
Avstand fra ferjekaien til turstart:
- Fyret - 1,6 km
- Håland - 1,8 km
Dagsturhytta - Røde Skjegg
Kyststien
Kyststien går fra Sandrenna til Naustvollvågen, og starter ved badestranda rett nord for ferjekaien. Fra Naustvollvågen er det fint å følge Skjeraveien videre inn til Ydstebøhavn. På veien passerer man både nye og eldre sjøhus. Sjøhusene ble bygget av fiskere og bønder, og fungerte som fiskernes driftsbygning, verksted og lager - og som samlingspunkt.
Turstien på Krossøy
Helt aust på Kvitsøy finner en turstien som tar deg med ut til steinkorset og ruinen etter St. Clements-kirken. Den merkede stien starter ved den gamle kaien i Leiasundet (der hvor offentlig vei slutter) og fortsetter over en gjerdeklyver og inn på beitemark. Dette er en veldig kort og lettgått tur, bare 400 meter hver vei.
Turstien Langøy
På Langøy aust på Kvitsøy er det merket en rundløype på 1,2 km som går over beitemark og nedom sjøen. Her finner du også bord og benker langs stien.
Sandrenna og Grøningstraen
Kvitsøy har mange lune viker for både nistespising, soling og bading, men de to områdene som er regulert til friområde er Sandrenna og Grøningen. På begge disse stedene finner du grill, gapahuk, badestrand og toaletter som holder åpent i sesongen.
Sykkelturer
Kvitsøy er godt egnet for sykkelturer, ikke minst for småbarnsfamilier - små avstander, få bakker og flott natur!
- Besøk fyret eller hummermuseet
- Legg turen til en av de mange bunkerene etter 2. verdenskrig
- Nyt strandlivet i Sandrenna eller på Grøningen
- Se Kvitsøy fra utsiktsplatået på Kvitsøy Trafikksentral